spijlenhekwerk

Het spijlenhekwerk

We hadden het in het vorige artikel over metalen hekwerken al even over het spijlenhekwerk.
In feite het bekendste voorbeeld van een metalen hekwerk.

Een spijlen hekwerk bestaat uit inox of gelakt staal. Het zijn verschillende verticaal geplaatste metalen buizen of latten die op een horizontaal geplaatst frame rusten.

Bij een spijlenhekwerk gaat het voornamelijk om het uitsluiten of afsluiten van een omgeving, en niet zozeer om de privacy. Privacy wordt immers niet echt gegeven, doordat er (vrij grote) mazen tussen het hekwerk zitten.


Vormgeving spijlenhekwerk

Een spijlenhekwerk blijft qua vormgeving grotendeels gelijk. Voor bepaalde doeleinden worden echter kleine aanpassingen aan de traditionele spijlenhekwerken gedaan.

Zo wordt soms gekozen voor de bovenkant of bovenafsluiting van een spijlenhekwerk te voorzien van een puntkam, scherpe randen, om te voorkomen dat ongenodigde gasten zomaar over het hek springen. Tegelijkertijd zorgt het ervoor dat er geen vogels op je hekwerk zullen landen, waardoor je hun uitwerpselen niet meer zal moeten schoonmaken.

De tweede mogelijkheid die je hebt bij een spijlenhekwerk is de vorm van de verticale 'palen' van het hekwerk.
Je kan kiezen voor ronde spijlen of voor vierkante spijlen.
Het verschil is hem vooral te doen qua visuele aantrekkelijkheid, maar een vierkant spijlenhekwerk is ook moeilijker doorbuigbaar en is dus nog net iets veiliger dan zijn ronde variant.

Bij de meeste leveranciers kan je kiezen voor een modernere of klassiekere variant.
Het verschil zit er hem vaak in dat de modernere varianten iets ronder zijn, en de klassiekere varianten iets meer vierkante elementen heeft. Bij klassieke spijlenhekwerken wordt ook vaak gekozen voor smeedijzeren toevoegingen, zoals pinnen of gedraaide spijlen.
Toch kan je ook enkele decoratieve elementen toevoegen bij modernere spijlenhekwerken!
Zo kan je het ijzer buigen om er een creatievere en eigen toets aan te geven.
offerte offerte Offertes vergelijken doet besparen!
Kom in contact met plaatsers uit jouw regio!