kastanje hekwerk

Kastanje hekwerk

We hadden het in het vorige artikel al over de houten omheining. Een ander houten hekwerk, dit keer niet uit tuinhout, is het kastanje hekwerk of het rasterhekwerk.

Dit hekwerk bestaat uit verschillende verticale kastanjen palen die met een kleine opening naast elkaar worden geplaatst en samen worden gehouden met behulp van ijzerdraad.

Erg privaat zijn deze kastanje omheiningen niet, aangezien er nog eenvoudig doorheen kan worden gekeken. Het gaat bij deze tuinomheiningen dan ook voornamelijk om een decoratief element.

Welke kastanje omheining?

Bij een kastanje omheining wordt gekozen voor tamme kastanje.
Dit geeft voor de Belgen en Nederlanders een enorm voordeel in de portefeuille. Tamme kastanje groeit immers ook in onze landen, waardoor er niet al te veel transport nodig voor is, en waardoor het ook nog eens een milieubewuste keuze is.

Er wordt voor tamme kastanje gekozen omdat het de duurzaamste kastanjesoort is én omdat het de kastanjesoort is die niet moet worden behandelt (geïmpregneerd). Qua kwaliteiten heeft een kastanje hek dezelfde kwaliteiten als heel wat hardhouten tropische houtsoorten.

Vaak zie je ook de onderverdeling van Frans rasterhekwerk en Engelse rasterhekwerken.
Het verschil zit hem in dit geval in het land van herkomst van de tamma kastanje.
Bij Frans rasterhekwerk, is de kastanje immers afkomstig uit Frankrijk. Bij Engels rasterhekwerk uit Engeland.

Tegelijkertijd zijn er ook nog enkele andere verschillen.
Bij de Engelse hekken zijn de latten vaak grover en de bovenkant is platter. Tegelijkertijd worden de kastanje hekwerken bij de Engelse variant op kortere rollen verkocht.


Sterktes en zwaktes kastanje hekwerken

Naast de algemene voor- en nadelen van de houten omheining heeft een kastanje omheining ook nog enkele eigen sterktes en zwaktes.
  • Het hout is puur natuur. Er zijn dus geen chemicalieën mee gemoeid, waardoor dit materiaal erg milieuvriendelijk en miliebewust is.
  • Kastanjehout is enorm goedkoop, zeker in vergelijking met tuinhout.
  • Snel en eenvoudig plaatsbaar.
  • Een rasterhekwerk is geen al te sterk materiaal.
  • Er is weinig privacy doordat de kastanje hekwerken vrij grote ruimtes heeft tussen de verschillende latjes.offerte offerte Offertes vergelijken doet besparen!
Kom in contact met plaatsers uit jouw regio!