houten omheining

Houten omheining

Het natuurlijkste materiaal waaruit veruit de meeste omheiningen of afsluitingen zullen bestaan is hout.

Voor een omheining uit hout wordt telkens gekozen voor een bepaald type tuinhout met een hoge duurzaamheidsklasse.
Het is immers heel belangrijk dat het tuinhout stabiel, constructief en sterk bestand is tegen allerlei weersinvloeden en andere zaken. Daardoor is het logisch dat voor houten omheiningen enkel wordt gekozen voor kwalitatief hout.

Meer over de houten omheining lees je in dit artikel.

Soorten houten hekwerken

We zeiden het al eerder, een goede houten omheining bestaat uit een kwalitatief tuinhout.
Tuinhout is de verzamelnaam voor alle houtsoorten die bestand zijn tegen natuurlijke invloeden, zoals weersomstandigheden, insecten, schimmels, ...

Bij houten omheining wordt telkens gekozen voor hardhout of voor geïmpregneerd hout.
Beiden zijn erg kwalitatief, maar er zijn toch heel wat verschilpunten en voordelen en nadelen ten opzichte van elkaar. Hardhouthouten hekwerk
Hardhout, afkomstig van de Engelse term 'hardwood', is een verzamelnaam voor kwalitatieve (meestal tropische) loofboomsoorten. Hoewel de naam hardhout eigenlijk niets zegt over de duurzaamheid of hardheid van het hout, wordt voor hardhouten omheiningen enkel gekozen voor duurzamere en hardere houtsoorten.

Hardhout is een ideale keuze voor hekwerken, aangezien ze volledig natuurlijk zijn, en van nature uit bestand zijn tegen vochtige omgevingen en dus ook schimmels.
Bovendien zijn ze volledig insectwerend en ijzersterk.

Voorbeelden van hardhout zijn bankirai, azobe, padouk.

Geïmpregneerd houthouten omheining
Geïmpregneerd hout is tuinhout dat van dichtere regionen afkomstig is. Het hout die hiervoor wordt gebruikt is sterk en kwalitatief maar kan niet goed omgaan met te vochtige omgevingen en heeft ook snel last van schimmels en insecten.
Om dit te vermijden wordt het hout geïmpregneerd (geïnjecteerd) met een zoutoplossing. Zo wordt het hout volledig bestand tegen bovengenoemde factoren waarvan je omheining weleens last van zou kunnen hebben.
Een andere vorm van geïmpregneerd hout is hout dat als het ware werd gekookt, of dat er druk op het hout wordt toegepast.

Voorbeelden van geïmpregneerd hout zijn grenen, vuren, lariks.


offerte offerte Offertes vergelijken doet besparen!
Kom in contact met plaatsers uit jouw regio!