bamboematten

Bamboe hekwerk

Het derde type houten omheining waar we het over zullen hebben is het bamboe hekwerk. Verkrijgbaar in verschillende vormen, groottes en maten, maar pefect voor privacy én een decoratief element aan je huis mee te geven.

Voor een bamboe hekwerk kan je kiezen voor bamboematten of voor de sterkere en stabielere bamboe omheining. Een bamboemat wordt voornamelijk gebruikt om extra privacy te bieden. Bamboematten kunnen bijvoorbeeld over een hekwerk worden geplaatst, om zo geen doorkijkgelegenheid te verschaffen aan nieuwsgierige passanten.
In dit artikel zullen we het voornamelijk over de bamboe omheining hebben. Een omheining volledig gemaakt uit (dikkere) bamboestokken.

Bamboematten

De bamboemat is niet erg stabiel en dient voornamelijk voor hekwerken die weinig privacy bieden. Door een bamboemat voor deze hekwerken te plaatsen, worden de mazen van bvb. een draadafsluiting dichtgemaakt.
Uiteraard zorgt zo'n bamboemat ook voor wat meer sfeer en een decoratief element aan je omheining.

De bamboemat is bovendien erg goedkoop.
Prijzen beginnen vanaf 4 a 5 euro per lopende meter, maar kunnen uiteraard hoger oplopen.

Het bamboe hekwerk

bamboe hekwerk Interessanter voor wie een volwaardig hekwerk wilt dat tegelijkertijd visueel aantrekkelijk, stabiel en duurzaam is, is het bamboe hekwerk.
Bamboe wordt ook onderverdeelt onder hardhout, doordat het een tropische houtsoort is die zelfs harder is dan de meeste hardhout soorten.

Een bamboe omheining kan je in verschillende soorten verkrijgen.
Vaak wordt gekozen voor de bamboestokken strak aan elkaar te hechten door ze te vlechten.
Tegenwoordig zie je ook vaak bamboeschermen met groef en tand. Hierbij wordt een uitgesneden 'tand' in een inkeping of 'groef' van de volgende bamboestok geplaatst, om zo een volledig tuinscherm te creëeren.

Om een bamboe hekwerk nog stabieler en sterker te maken kan je ook gaan voor een combinatie met palen en/of platen uit beton of metaal.

Een simpel trucje om je bamboe tuinomheining aantrekkelijker te maken is om een bamboestok horizontaal boven de omheining te plaatsen.
Naast het decoratieve element, zal deze horizontaal geplaatste bovenkant er ook voor zorgen dat regen niet meer naar binnen kan vallen in de rechtopstaande bamboestokken.
De levensduur van je bamboehekwerk zal hierdoor aanzienlijk verlengd worden. bamboe hekwerkenbamboe hekwerk overkappingVoordelen en nadelen bamboe omheining

  • Een bamboehekwerk heeft een erg hoge vezeldichtheid. Dit zorgt ervoor dat dit hout enorm sterk en stabiel is.
  • Kiezen voor bamboe is de milieuvriendelijkste keuze als je gaat voor een houten omheining. Bamboe groeit immers enorm snel waardoor er geen bomen moeten worden omgehakt, waarbij het jaren en jaren duurt voor ze opgegroeid zijn en bruikbaar zijn.
  • Bamboe is erg goedkoop. Uiteraard is een bamboe hekwerk duurder dan bamboematten, maar je zal nog steeds een heel pak minder betalen dan een ander houten hekwerk.
  • Met bamboe heb je heel veel mogelijkheden. Er is immers niet één specifieke soort bamboe! Er zijn bamboesoorten die groen, lichtbruin, donkerbruin en zelfs zwart zijn.

  • Bamboe is uit zichzelf niet bestand tegen houtrot. Let dus op met dit hekwerk in een vochtige ondergrond te stoppen. Ook vernissen is noodzakelijk.
  • Hoewel bamboe hekwerken erg duurzaam zijn, zal een bamboe omheining minder lang meegaan dan een ander houten hekwerk. Zo'n 10 tot 20 jaar.


offerte offerte Offertes vergelijken doet besparen!
Kom in contact met plaatsers uit jouw regio!